Foto-excursie Kraanvogels - Wild van Natuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Activiteiten FE

Foto-excursie 'Kraanvogels'

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw worden in de Diepholz (Duitsland) gestaag maatregelen ter restauratie van de hoogvenen doorgevoerd. Daar hebben ook de kraanvogels (die hier twee maal per jaar overheen vliegen) profijt van.
Zowel in de herfst als in het voorjaar maken tienduizenden van deze indrukwekkende vogels een tussenstop op het uitgestrekte veenlandschap.
In de hoogvenen vinden de kraanvogels ongestoorde slaapplekken. Overdag zoeken de vogels in het cultuurlandschap en met name op de talloze geoogste maisakkers naar voedsel. De overblijfselen van de oogst, maar ook insecten en andere beestjes zijn energierijke voedingsbronnen.
Op deze locatie komen zowel kraanvogels als andere (trek)vogelsoorten voor. De locatie heeft een bijzondere begroeiing.

Zo kunnen ze aansterken om hun reis voort te zetten. Met deze ideale combinatie van veilige slaapplekken en nabijgelegen voedselgebieden biedt de Diepholzer Moorniederung de kraanvogels tijdens hun trektijd voldoende gelegenheid voor een tussenstop en ons een mooie kans om dit spektakel mee te maken.

Bezoek met WILDvanNATUUR de toplocaties en fotografeer deze schuwe, gracieuze vogel. Ruim 100.000 kraanvogels bezoeken het gebied jaarlijks. Een (foto-)ervaring die je niet zult vergeten.
^ Youtube filmpje gemaakt in het door ons bezochte gebied (met dank aan Swift Productions)

Wat mag je verwachten?
Kraanvogels zijn schuwe dieren. Als je uit de auto stapt vliegen ze ogenblikkelijk weg. De beste tijden zijn kort voor zonsondergang en kort na zonsopgang. En die tijdstippen liggen natuurlijk nogal uit elkaar.
Kortom: kraanvogels zijn een echte uitdaging. Er is geen echte andere optie om ze te kunnen fotograferen dan het bezoeken van spotplaatsen. In dit gebied zijn er echter meerdere.
We bezoeken de meest fotogenieke spotplaatsen (qua setting en licht).

Tussen de beide spotmomenten is dus nogal wat tijd.
We bezoeken daarin een gespecialiseerd bezoekerscentrum en een gebied van het moeras dat voor publiek geopend is (het meeste is afgesloten vanwege de rust van deze schuwe vogels).
Het is dus een lange dag maar het zien van de kraanvogels maakt het erg de moeite waard. En je kunt natuurlijk zelf besluiten er een overnachting bij te nemen in de regio waardoor je een dag eerder kunt komen of een dag later te vertrekken (met een extra spotmoment - wij kunnen je dan tippen welke locatie je het beste kunt bezoeken). Je kunt ook kiezen om de ochtendspotting of de avondspotting te laten vervallen (en dus later aanhaken of vroeger vertrekken naar huis).
De reis naar Diepholz zelf valt gelukkig mee: nog geen drie uur rijden vanaf Utrecht. Klik op de kaart en bereken je eigen reisduur.

Data en locatie:
Data: zie bij het aanmeldformulier op deze pagina. .

Kosten: deze excursie kost € 99 (incl. BTW) of 3 credits per persoon (vanaf 2 personen € 7,50 korting p.p.). Een picknick 'in het veld' is inbegrepen. Tussen de middag kun je een eigen lunchpakket gebruiken of een lunch aanschaffen bij het bezoekerscentrum (eenvoudige kaart).

Voor inschrijving kun je het formulier hieronder gebruiken.


De excursie vin
dt plaats in de regio Diepholz (Duitsland). De exacte startlocatie wordt bekendgemaakt in de bevestigingsinformatie.


Eenmalige inschrijver
PLUS / EXTRA / TOP-deelnemer van Wild van Natuur

Foto-excursie 'Kraanvogels' 21 okt. 2017 | 7.30 - 13.00 uur
Foto-excursie 'Kraanvogels' 21 okt. 2017 | 13.00 - 18.30 uur
Foto-excursie 'Kraanvogels' 21 okt. 2017 | 7.30 - 18.30 uur


de volledige excursie (ochtend en avond) klik op de -i- hiernaast voor meer uitleg
alleen de ochtendspotting en het bezoek aan het gebied
het bezoek aan het gebied en de avondspotting
Tip


Tip


1
2
3

Ja
Nee
Ja
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu