Blog droogte van 2018 - Wild van Natuur

- W I L D v a n N A T U U R -
excursies | natuurbeleving
WILDvanNATUUR
Ga naar de inhoud

BLOG | DE DROOGTE VAN 2018

Geschreven 3 nov. 2018
Rob Dijkstra | WILDvanNATUUR.com

Prachtig weer, veel zon, en heel veel warme dagen... de zomer van 2018 zal ik me nog lang herinneren. Gortdroog, dat ook... dit jaar vrijwel geen bloeiende heide, veel sterfte onder alle dieren van groot tot klein vanwege drinkwatergebrek. Voor de natuur geen best jaar. Oh ja. ik realisser me wel dat de natuur wel de veerkracht heeft om er - in het geheel - weer bovenop te krabbelen. Maar er is wel veel stuk gegaan.
Afgelopen week liep ik in één van mijn favoriete gebeiden in de Gelderse Poort. De grote vogelhut die normaal op het water drijft ligt nu (scheef) op het droge. Een vrij bizar gezicht, de hele bodem van het meer ervoor ziet er nu uit als een weiland. Het staat vol met planten. Ook dat is trouwens de veerkracht van de natuur: planten zien gelijk een kans en koloniseren direct de ontstane ruimte.
In de afgelopen periode heb ik een aantal beverspottings> gedaan in dit gebied. Was vrijwel steeds raak: er zat een leuk gezinnetje (twee ouders en drie grotere jongen) en ik heb ervan genoten hoe ze bezig waren met takken slepen, eten, vacht verzorgen en socializen. Vanwege de lage waterstand kon je toch behoorlijk dichtbij komen: de burcht lag aan de overzijde  van een watergang, maar de afstand was prima te overbruggen met wat telebereik>.
video bevers spotten
Deze week de burcht nog even bezocht. Ook die ligt er wat triest bij: helemaal droog gevallen en de ingang (die normaal altijd onder water ligt) is gewoon te zien. De bevers zijn vertrokken. Als ik het goed inschat komen ze ooit wel weer terug, als er weer water in hun rivierarm staat. En zo niet: bevers zijn taaie beesten, die redden zich wel. Ze graven zo weer een ander hol op een plekje waar wel water staat.
Het gebied is echt een beverparadijs: er staan veel wilgen en overal waar je kijkt zijn er bomen geveld. Oude boomstompen verraden dat ze hier al een tijdje bezig zijn. Maar er zijn ook nog steeds verse knaagsporen. Dus ze zijn er nog... ze wachten gewoon de betere tijd af op een ander plekje dan hun voormalige burcht. Mooi om van zo dichtbij te zien hoe bevers de natuur een handje helpen door de woekerende wilgen om te halen. Zo voorkomen ze dat het hele gebied in vijf jaar een wilgenbos is waar geen water meer in kan stromen (want dit gebied behoort bij de Gelderse Poort en heeft als doel dus om bij hoog water ruimte aan de rivier te geven door te overstromen).
Even verderop kom ik een (voor mij onbekende) burcht tegen, daarna nog één en weer even dieper in het gebied nóg één. Deze burcht ziet er goed uit: ligt nog aan het water, de ingang onder het wateroppervlak. Vanmorgen of afgelopen nacht zijn de bevers nog bezig geweest. Natte modder tussen de takken verraad dat er kort geleden nog wat gerepareerd moest worden. Ook is duidelijk te zien waar de bevers hebben gelopen: voetprenten in de modder en een sleepspoor van de staart zijn duidelijk herkenbaar achtergleven. Bevers zijn echte drukke baasjes. Deze burcht ligt een beetje lastig om te bereiken en het open water ervoor is zeker honderd meter breed. Niet zo geschikt dus om er te gaan spotten. Maar altijd weer leuk als je iets nieuws ontdekt.
Aan een wilg hangt een wildcam. De bedoeling is dat ie aaseters fotografeert, maar er ligt helemaal geen aas... Oh ja, even verderop ligt een dode bever, al flink in ontbinding. Wow, wat kan zo'n dier stinken. Dit flinke exemplaar is al fors aangevreten. Deze lág dus voor de wildcam, maar is door een roofdier wat versleept. Ik heb even overwogen 'm terug te leggen maar de geur en het donkere vocht dat eruit liep hebben me (samen met het ontbreken van handschoenen) ervan weerhouden dat werkelijk te doen. Ik heb wel even een mailtje gestuurd naar 'Ark Natuurontwikkeling' dat ze de camera verplaatsen of de bever terugleggen. Waardoor de bever dood is gegaan weet ik natuurlijk niet, dat kun je in deze staat ook niet meer vaststellen. In elk geval niet van de droogte... ze wonen immers in het water.  
Maar het water staat wel erg laag... Nu maar wachten op een flinke periode met flink veel regen... want de natuur hier kan nog wel wat gebruiken.
Terug naar de inhoud