Foto-excursie Kraanvogels - Wild van Natuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Activiteiten FE

Foto-excursie 'Kraanvogels'

Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw worden in de Diepholz (Duitsland) gestaag maatregelen ter restauratie van de hoogvenen doorgevoerd. Daar hebben ook de kraanvogels (die hier twee maal per jaar overheen vliegen) profijt van.
Zowel in de herfst als in het voorjaar maken tienduizenden van deze indrukwekkende vogels een tussenstop op het uitgestrekte veenlandschap.
In de hoogvenen vinden de kraanvogels ongestoorde slaapplekken. Overdag zoeken de vogels in het cultuurlandschap en met name op de talloze geoogste maisakkers naar voedsel. De overblijfselen van de oogst, maar ook insecten en andere beestjes zijn energierijke voedingsbronnen.
Op deze locatie komen zowel kraanvogels als andere (trek)vogelsoorten voor. De locatie heeft een bijzondere begroeiing.
Zo kunnen ze aansterken om hun reis voort te zetten. Met deze ideale combinatie van veilige slaapplekken en nabijgelegen voedselgebieden biedt de Diepholzer Moorniederung de kraanvogels tijdens hun trektijd voldoende gelegenheid voor een tussenstop en ons een mooie kans om dit spektakel mee te maken.
Bezoek met WILDvanNATUUR de toplocaties en fotografeer deze schuwe, gracieuze vogel. Ruim 100.000 kraanvogels bezoeken het gebied jaarlijks. Een (foto-)ervaring die je niet zult vergeten. De foto's en video op deze pagina zijn gemaakt tijdens de WILDvanNATUUR-excursiedagen van 2017.
Wat mag je verwachten?
Kraanvogels zijn schuwe dieren. Als je uit de auto stapt vliegen ze vrijwel ogenblikkelijk weg. Kortom: kraanvogels zijn een echte uitdaging.
Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden: erg mooi (en mystiek) zijn de momenten van het verlaten ('s ochtends) en het weer opzoeken ('s avonds) van de slaapplaatsen die diep in de hoogveengebieden verstopt liggen. Die momenten spotten we vanaf uitkijktorens in het gebied. Duizenden kraanvogels trekken langs en je hoort ze door hun trompetterende roep van ver aankomen. Dit zijn magische momenten.
Overdag zijn de vogels op de ingezaaide of gemaaide maisakkers aan het fourageren. Wij kennen de beste plekken waar je de vogels kunt fotograferen. Ze zijn weliswaar schuw maar (met de juiste trucs) kunnen we ze zeker in flinke aantallen vastleggen.
Deze lange dag heeft dus eigenlijk 3 verschillende momenten: het verlaten van de slaapplaatsen 's ochtends, daarna de tijd dat de vogels de akkers bezoeken op zoek naar eten en als knallende afsluiting het terugvliegen naar de verborgen slaapplaatsen (in zonsonderganglicht)... Een lange dag... maar enorm de moeite waard en een grote verscheidenheid aan foto's.
En je kunt natuurlijk zelf besluiten er een overnachting bij te nemen in de regio waardoor je een dag eerder kunt komen of een dag later te vertrekken (met een extra spotmoment - wij kunnen je dan tippen welke locatie je het beste kunt bezoeken). Je kunt ook kiezen om de ochtendspotting of de avondspotting te laten vervallen (en dus later aanhaken of vroeger vertrekken naar huis).
De reis naar Diepholz zelf valt gelukkig mee: nog geen drie uur rijden vanaf Utrecht. Klik op deze link en bereken je eigen reisduur.
Verschil voorjaars- en najaarsexcursie
We bieden deze excursie twee maal aan: één keer tijdens de voorjaarstrek en één keer tijdens de najaarstrek. Er zijn wel wat verschillen: tijdens de voorjaarstrek (van Zuid-Spanje en Noord-Afrika naar Scandinavië) vliegen er minder vogels door dit gebied (maar nog altijd een slordige 25.000!). Daar staat tegenover dat het er ook minder druk is met bezoekers. Tijdens de voorjaarstrek zien we ook aanzienlijk meer baltsgedrag ('dansen') omdat de vogels in Scandinavië gaan nestelen.
Ga je dus voor grote aantallen vogels dan is de najaartrek de beste optie. Houd je van rust om je heen en wil je een kans om het spectaculaire 'dansen' te zien, dan is de voorjaartstrek een mooi moment.
De excursie van de najaarstrek valt in de herftsvakantie.

Data en locatie:
Data: zie bij het aanmeldformulier op deze pagina. .

Kosten: deze excursie kost € 99 (incl. BTW) of 3 credits per persoon (vanaf 2 personen € 7,50 korting p.p.). Een picknick 'in het veld' is inbegrepen. Tussen de middag kun je een eigen lunchpakket gebruiken of een lunch aanschaffen bij het bezoekerscentrum (eenvoudige kaart).

Voor inschrijving kun je het formulier hieronder gebruiken.


De excursie vin
dt plaats in de regio Diepholz (Duitsland). De exacte startlocatie wordt bekendgemaakt in de bevestigingsinformatie.


Eenmalige inschrijver
PLUS / EXTRA / TOP-deelnemer van Wild van Natuur

Foto-excursie 'Kraanvogels' (voorjaarstrek) 24 febr. 2018 | 7.00 - 18.15 uur | €99
Foto-excursie 'Kraanvogels' (najaarstrek) 18 okt. 2018 | 7.30 - 18.30 uur | €99 ***

de volledige excursie (ochtend en avond) klik op de -i- hiernaast voor meer uitleg
alleen de ochtendspotting en het bezoek aan het gebied
het bezoek aan het gebied en de avondspotting
Tip


Tip


1
2
3

Ja
Nee
Ja
*** deze datum is zo gekozen dat je een logische combinatie kunt maken met onze tweedaagse bronstexcursie 'WILD van DENEMARKEN'. Als je in Diepholz bent, ben je nl. al mooi op weg richting Denemarken. Je hebt dan de vrijdag om in Denemarken te komen en op zaterdag en zondag sta je dan op de allermooiste locatie in Europa voor de bronst van de damherten... in vier dagen de twee grootste najaarsgebeurtenissen in de Europese natuur...

| Privacy Policy
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu