Foto-excursie Oerrund 2.0 - Wild van Natuur

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Activiteiten FE

Foto-excursie Oerrund 2.0:
Het oerrund heerste duizenden jaren over Europa en Azië. Totdat in 1627 het laatste rund werd doodgeschoten in Polen. In 2008 begonnen een groot DNA-onderzoek en fokprogramma in Nederland dat Italiaanse en Spaanse runderen gebruikte om het oerrund weer 'terug te fokken'. Het DNA van het oorspronkelijke oerrund is bewaard gebleven en wordt nu als 'sjabloon' gebruikt voor het fokprogramma. Het uitgestorven oerrund is onmisbaar voor onze natuur want de soorten die al door het natuurgebied lopen, kunnen zich eigenlijk helemaal niet redden. Zoals de langharige Schotse Hooglander, die niet goed tegen warmte kan en daardoor het natuurlijke drinkwater vervuild door er in warm weer in te gaan staan. En runderen zonder hoorns zoals Galloways kunnen niet op tegen de wolven die straks ook in Nederland voorkomen. Op termijn zal de Tauros deze dieren dan ook vervangen.


In dit gebied leven taurossen en exmoorpony's. Er is gelegenheid tot macrofotografie
We bezoeken het leefgebied van de Tauros (zoals het nieuwe dier genoemd wordt). Er leeft een flinke kudde in een mooi ruig gebied (vergelijkbaar met de Gelderse Poort) waar we de dieren struinend (want we hoeven niet op de paden te blijven) tegen zullen komen. De dieren zijn mensenontwijkend en lopen weg als we te dichtbij komen dus een flinke telelens (300 mm minimaal) is een goed uitgangspunt voor deze excursie.
Het gebied biedt ook prachtige mogelijkheden voor macro-opnamen en landschapsfotografie. In het gebied kunnen we ook nog aanlopen tegen een prachtige kudde wilde Exmoorpony's, dieren die heel nauw verwant zijn aan het europese wilde paard (dat uitgestorven is). Alle dieren uit dit gebied zijn zelfredzaam en worden niet bijgevoerd of verzorgd. Door goed beheer is er geen overbegrazing of verdringing van soorten.
In dit gebied leven ook bevers, dassen en vossen. Van die drie soorten zoogdieren kom je op diverse plaatsen sporen (zoals burchten) tegen.
Natuurlijker en mooier kun je het in Nederland niet treffen.

Data en locatie:
Data: zie bij het aanmeldformulier op deze pagina.
Kosten: deze excursie kost € 69 (incl. BTW) of 2 credits per persoon incl. koffie / thee

Voor inschrijving kun je het formulier hieronder gebruiken.

De excursie vindt plaats in de regio
Noord-Brabant. De exacte startlocatie wordt kort voor de excursie bekendgemaakt.


Eenmalige inschrijver
PLUS / EXTRA / TOP-deelnemer van Wild van Natuur

Foto-excursie Oerrund 2.0 | 1 sep 2018 | 6.30 -12.30 uur | €69**
Foto-excursie Oerrund 2.0 | 27 okt 2018 | 6.30 -12.30 uur | €69**


Tip


1
2
3Ja
* deze excursie kun je combineren met een middag/avond-excursie op de Veluwe. Zo heb je twee excursies op dezelfde dag met dubbele foto-opbrengst en een zonsopgang en een zonsondergang... Als je beide excursies boekt krijg je 10% korting op de tweede excursie.
video oerrund 2.0
| Privacy Policy
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu